Lactose-intolerantie is geen melkallergie!

intolerance-allergie-lait_1620x800
Intolerantie voor melksuiker – de lactose – is te wijten aan een verminderde aanwezigheid van enzymen die de lactose in de darm – de lactase – afbreken. De productie van lactase neemt af met het ouder worden en veroorzaakt een aantal symptomen van intolerantie die zeer verschillend kunnen zijn. Maar dat heeft niets te maken met melkallergie die veel minder vaak voorkomt.

Slechts 2% van de bevolking is allergisch voor melk!

Een melkallergie is een allergie voor het melkeiwit in koemelk. Vooral baby’s en jonge kinderen hebben de allergie, bij volwassenen komt ze zelden voor. Men schat dat in totaal 2% van de bevolking aan een melkallergie lijdt.

De symptomen zijn veel ernstiger, omdat het immuunsysteem denkt dat het lichaam aangevallen wordt door een stof waarmee het in contact is gekomen. Meestal gaat de allergie gepaard met huidproblemen, zelfs bij een minimale hoeveelheid koemelk. Bovendien zijn de symptomen veel ernstiger:

  • spijsverteringsklachten: gezwollen buik, krampen, diarree, braken
  • kno-problemen: neusverstopping, astma
  • huidproblemen: eczeem, netelroos
  • migraines

Een melkallergie kan ernstige en zelfs dodelijke gevolgen hebben.

Lactose-intolerantie ontneemt u niet het plezier van melk

Bent u een van de velen die lijdt aan lactose-intolerantie? Het volstaat dat u geen lactose meer gebruikt. Dankzij lactosevrije zuivelproducten kunt u blijven genieten van melk en melkproducten.

En u kunt gerechten blijven klaarmaken met room, boter, melkdrank, Emmental… op voorwaarde dat die melkproducten gegarandeerd lactosevrij zijn.

Bij melkallergie is melk verboden, zelfs zonder lactose!

Mensen die allergisch zijn voor melk moeten alle zuivelproducten – plús alle producten die melk of melkproducten bevatten – uit hun voeding bannen. Zelfs lactosevrije melkproducten zijn niet toegelaten, omdat ze het melkeiwit bevatten waarvoor die personen allergisch zijn.