Lactosevrije recepten van een alerte blogster

lactose-extraction_1620x800

Jessica is al lang lactose-intolerant. Ze wist dus goed waarover ze het had toen ze startte met Jessy’s Kitchen, een blog die helemaal in het teken staat van koken zonder lactose. Ze kookt even leuk, smakelijk en inventief als iemand die met klassieke melkproducten kookt! Dat bewijzen haar meer dan honderd zoete en hartige recepten die allemaal ongelooflijk lekker zijn.

Koken is fun, met of zonder lactose

Voor deze blogster betekent koken plezier. En haar lactose-intolerantie staat dat plezier niet in de weg.

“Met alle lactosevrije producten die vandaag op de markt beschikbaar zijn, is er geen reden om ongelukkig te zijn. Koken zonder lactose is perfect mogelijk. En ‘t is even lekker.” Regelmatig verrast ze haar kookvrienden met superlekkere lactosevrije gerechten.

Mensen met lactose-intolerantie geruststellen

Wanneer mensen vernemen dat ze lactose-intolerant zijn – of dat hun kind zal moeten leven zonder lactose – zorgt dat vaak voor paniek en angst. Alsof plots alle culinaire plezier wordt weggenomen, of dat men voortaan een pak minder zal kunnen genieten van het leven.

Via haar blog en Facebookpagina Jessy’s Kitchen probeert Jessica die mensen gerust te stellen. Om te beginnen relativeert ze de situatie met een simpele maar doeltreffende boodschap: de winkelrekken liggen vol met lekkere producten zonder lactose!

Samen bieden ze een rijk pallet aan smaken en texturen dat je in de keuken makkelijk en met veel succes kunt uitspelen. Haal dus die producten in huis en experimenteer … Dus geef uw ogen de kost in de afdeling zuivel en ontdek al dat lekkers.

Nooit meer zuivelproducten gebruiken? Wacht eens even!

Jessica nodigt ook alle personen met lactose-intolerantie uit om hun eigen grenzen te onderzoeken. Want niet iedereen die lactose-intolerant is, reageert op dezelfde manier. Sommigen kunnen best een beetje boter, room of melk in een gerecht verdragen.

Door slechts één van die producten tegelijk in de keuken te gebruiken, kan men snel de producten identificeren die men absoluut moet vermijden. Daarna is het gewoon zaak om die specifieke producten te vervangen door lactosevrije alternatieven.

Zonder lactose is een bewijs van kwaliteit

Zodra iemand met lactose-intolerantie weet welke zuivelproducten de symptomen bij hem veroorzaken, kan hij zijn intolerantie positief bekijken. Want door extra te letten op zijn voeding zal de algemene kwaliteit ervan veel hoger zijn dan bij een persoon die geen last heeft van intolerantie.

Bij industriële bereidingen is de voedingswaarde immers veel lager dan bij gerechten die men zelf klaarmaakt. Of hoe men op positieve manier kan omgaan met zijn lactose-intolerantie!

Hetzelfde lactosevrije dieet voor het hele gezin!

Jessica wil alles zo simpel mogelijk houden. De andere leden van het gezin zagen het eerst absoluut niet zitten om de ‘lekkere melk van de koe’ op te geven. Maar ze waren ook de eersten om toe te geven dat de lactosevrije producten die vandaag op de markt te vinden zijn, helemaal niet anders smaken in gerechten.

Doe zelf eens de test met lactosevrije yoghurt, geraspte of sneetjes kaas, of met lactosevrije melkdrank… U zult hetzelfde constateren: er is geen verschil met gewone melkproducten!

Volgens Jessica kunt u bij 95% van alle gerechten lactosevrije producten gebruiken zonder dat iemand het merkt! Voor iemand met lactose-intolerantie maakt dat het koken voor het gezin een pak makkelijker.

Wél een probleem: uit eten!

Wanneer u met lactose-intolerantie buitenshuis moet eten, hebt u maar beter altijd lactase enzymen op zak (verkrijgbaar in de apotheek). Neem ze preventief in om de grootste ongemakken te vermijden die worden veroorzaakt door lactose die bijvoorbeeld verborgen zit in een brood, een koekje, een chipolata, gehakt of in bepaalde fondant chocolades! U moet weten dat melkpoeder – dat veel meer lactose bevat dan koemelk – echt overal in verborgen zit.

Lactose-intolerante personen zijn daarom altijd blij wanneer ze hun eigen maaltijden kunnen bereiden. Zeker als ze eenmaal gewend zijn om creatief te zijn met de vele kwalitatieve alternatieven die op de markt verkrijgbaar zijn. Veel succes! En laat u lekker inspireren door de blog Jessy’s Kitchen!