Aardappelgratin

pommes dauphinois

Recept aardappelgratin voor 6 personen

Voor een etentje met vrienden of familie is aardappelgratin altijd een goed idee. Dankzij dit recept met producten van Dilea Zero Lactose® zijn er geen verteringsongemakken. Bereidingdstijd: 60 minuten.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de over voor op 180°C (stand 6). Was en schil ondertussen de aardappelen. Snij ze vervolgens in dunne schijfjes van ongeveer 3 mm dikte. De aardappelen niet wassen na het snijden.

Doe de aardappelschijfjes in een pan met 30 cl halfvolle melkdrank et 30 cl volle room van Dilea. Voeg ook 1 koffielepel Dilea boter toe en de fijngehakte knoflook. Kruid naar smaak met zout en peper en wat versgemalen nootmuskaat.

Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur vervolgens wat lager en laat nog 8 minuten verder stoven. Roer voorzichtig met een spatel om te vermijden dat het mengsel aanbakt. De aardappelen krijgen geleidelijk aan een romig laagje om zich heen.

Schep deze aardappelschijfjes voorzichtig in een ovenschaal. Strijk het oppervlak glad en laat afkoelen, zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Voeg op dat moment 20 cl volle room van Dilea toe.

Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 15 minuten garen, totdat de bovenkant van het gerecht mooi gegratineerd is. Prik met een mes om te zien of de aardappelen gaar zijn. Dien de gratin warm op in de ovenschaal.

Tip voor een lichtere aardappelgratin

Vervang de helft van de aardappelen door schijfjes knolselder van dezelfde grootte voor een lichtere en originele aardappelgratin, of gebruik zoete aardappel voor wat extra kleur.

Voedingswaarden (per portie)

  • Energie: 414 kcal
  • Eiwitten: 4,4 g
  • Vetten: 32,2 g
  • Koolhydraten: 26,8 g
  • Calcium: 53 mg