De antwoorden op al jouw vragen over melkproducten & diabetes

Des réponses à vos questions sur les produits laitiers et le diabète
Omdat het thema Diabetes wereldwijd centraal stond tijdens de maand november, is het nuttig om dieper in te gaan op de toenemende preventie van deze ziekte. De correlatie tussen zuivelconsumptie en diabetes type 2 werd afgelopen decennia reeds eerder onderzocht in verschillende wetenschappelijke studies, waarbij de resultaten voor melkproducten gunstig zijn:

Verhogen zuivelproducten het risico op diabetes?

Neen, integendeel! Verschillende wetenschappelijke studies, verspreid over meerdere continenten en grote onderzoekspopulaties, hebben de rol van zuivelproducten bij de ontwikkeling van diabetes type 2 reeds onderzocht. De resultaten zijn gelijklopend: een regelmatige consumptie van zuivel en van bepaalde melkproducten in het bijzonder, zoals melk en kaas, vermindert het risico voor diabetes type 2. In het geval van yoghurt, lijkt er zelfs een dosis-respons relatie te bestaan. Met andere woorden, de consumptie van minimum 4 porties yoghurt per week zou het risico significant verminderen.

Is yoghurt het enige melkproduct met een beschermend effect voor diabetes?

Neen, het geheel van klassieke zuivelproducten en lichte melkproducten wordt over het algemeen geassocieerd met een verminderd risico voor diabetes type 2. De zuivelproducten, die meer vetten bevatten, oefenen noch een positief, noch een negatief effect uit op het risico voor diabetes. Kortom, de meeste zuivelproducten hebben geen negatieve impact op de ontwikkeling van diabetes, maar moet worden geplaatst in een context van een hele reeks preventieve maatregelen van elke dag.

En waaruit komt deze beschermende werking voort?

Bij het zoeken naar antwoorden om deze specifieke mechanismen te begrijpen, onderzochten wetenschappers de specifieke bijdrage van alle voedingscomponenten in melk. Ze kwamen tot de bevinding dat geïsoleerde voedingsstoffen niet alles kunnen verklaren. Calcium, magnesium, probiotica, proteïnen, vitamine D en bepaalde vetzuren in melk vormen samen een unieke mix, die beschermt en synergetisch werkt om het ontstaan van ziekten te voorkomen. Natuurlijk kunnen de bestanddelen van melk niet alles verklaren. De consumptie van zuivelproducten, zoals yoghurt, wordt bovendien beschouwd als onderdeel van een gezonde levensstijl, waarbij evenwichtige voeding gecombineerd wordt met voldoende lichaamsbeweging als belangrijke pijlers om deze ziekte tegen te gaan.

Mag je melkproducten consumeren in het geval van diabetes?

Ja, op voorwaarde dat het een milde vorm van diabetes betreft en de principes van een evenwichtige voeding gerespecteerd worden (hoofdzakelijk producten met minder vet, zout of suiker), hebben melkproducten een plaats in het dieet van diabetespatiënten. Melkproducten hebben namelijk een groot voordeel: ze hebben een gemiddeld lage glykemische index, wat wil zeggen dat ze de bloedsuikerspiegel niet significant doen toenemen na consumptie. Dit geldt zowel voor patiënten met diabetes type 1, als voor type 2. Indien de behandeling met insuline en/of met medicijnen ook goed gecontroleerd wordt onder begeleiding van uw arts… is alles in orde!

REFERENTIES:

  1. Chen M et coll. Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. BMC Med 2014;12:215.
  2. Gao D et coll. Dairy products consumption and risk of type 2 diabetes: systematic review and dose-response meta-analysis. PLoS One 2013;8:e73965.
  3. Aune D et coll. Dairy products and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr 2013;98:1066-1083.
  4. O’Connor LM et coll. Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diary. Diabetologia 2014;57:909-917.
  5. Forouhi NG et coll. Differences in the prospective association between individual plasma phospholipid saturated fatty acids and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct case-cohort study. Lancet Diabetes Endocrinol 2014;2:810-818.
  6. Atlas du diabète de la FID, 7e édition www.idf.org/diabetesatlas 2. Diabetes Eye Health: A Guide for Health Professionals www.idf.org/eyehealth