Start je dag met een goed ontbijt!

dilea-ontbijt-melk
Ook al kunnen we nog volop nagenieten van de zon, we moeten de feiten onder ogen zien: de zomervakantie is reeds voorbij! Het ideale moment om goede gewoontes op te nemen… Ook aan tafel, en meer specifiek bij het ontbijt. Enkele tips om het gebruikelijke dagelijkse ritme te hervatten.

Of we nu groot of klein zijn, de samenstelling en het ritme van onze maaltijden veranderen significant tijdens de zomer: we eten later en consumeren vaker lekkere tussendoortjes… Vakanties zijn er om van te genieten!

De eerste desillusie wanneer we terug naar school of aan het werk gaan: de strijd met de weegschaal. De tweede grote uitdaging en niet minder belangrijk: iedereen in het gezin moet opnieuw wennen aan het dagelijkse ritme. Enkele goede reflexen dragen hiertoe bij en doen ons die kilo’s vergeten.

Het werkleven heeft een eigen ritme, onze maaltijden ook 

Vroeg opstaan, we hebben voldoende energie nodig om onze lange dagen door te komen! Gedaan met te brunchen (ontbijt-diner) of de slunches (supper-lunch), we mogen onze gebruikelijke eetgewoontes niet verwaarlozen, vooral het ontbijt niet. Maar weet je ook echt waarom?

Het ontbijt:

 • Helpt de overdaad van tijdens de vakantie te overwinnen: het herstructureert onze voeding door bij voorkeur koolhydraten aan te leveren.
 • Bevordert de cognitieve functie (reflectie, geheugen, …) op school en op het werk.
 • Het beste moment van de dag om voldoende calcium op te nemen.
 • Het ideale moment om het sociale aspect doorheen de dag te bepalen, zonder smartphone of tablet aan tafel.

De ‘kleine en regelmatige ontbijters’ hebben vaker een gezond gewicht en eten over het algemeen evenwichtiger dan degenen die het ontbijt soms overslaan of nooit ontbijten. Het ontbijt is misschien wel het ideale hulpmiddel om een goede start te maken!

Waaruit bestaat het ideale ontbijt? 

Het moet alle voedingsstoffen aanleveren, die het lichaam heeft moeten missen tijdens de nacht en de welke het nodig heeft om de dag goed te starten en een dipje om 11u te vermijden:

 • Koolhydraten geven energie: brood, sandwiches, pistolets, suikerarme ontbijtgranen, muesli, beschuitjes en af en toe een koffiekoek
 • Calcium en proteïnen: melkdranken, plattekaas natuur, yoghurt met frambozensmaak, gouda, emmental… gegarandeerd zonder lactose bij Dilea!
 • Beleg: ham, eieren, zoete garnituur (confituur, choco, Luikse stroop, speculoospasta…) om te variëren.
 • Vitaminen: seizoenfruit, vruchtensap of compote.
 • Water voor voldoende hydratatie: koffie, thee, water,…

Ook al heb je niet onmiddellijk honger bij het opstaan… Geen zorgen, ons lichaam zal zich geleidelijk aanpassen aan het dagelijkse ritme.

Andere tips om een slapend werkritme te vermijden

 • Eet een gezond tussendoortje met de kinderen, gelijkaardig aan het ontbijt. Dit helpt om de batterijen terug op te laden en om te vermijden dat we gaan snoepen voor het avondeten. Mensen die regelmatig een gezond tussendoortje nemen, eten vaak evenwichtiger en hebben minder overgewicht.
 • Ga op tijd naar bed om de gevolgen van een slaaptekort te vermijden. Anders verlies je snel alle voordelen van de geaccumuleerde slaap van tijdens de vakantie.
 • Ventileer je hoofd! Zoals kinderen speeltijd hebben, moet je regelmatige pauzes inlassen op het werk. Net zoals zij, hebben onze neuronen nood aan frisse lucht, zodat we ons beter kunnen concentreren en efficiënter kunnen werken. Leg jezelf bijvoorbeeld een verplichte pauze op tijdens de middag, zonder enig verband met het werk. 
 • Vernieuw je sportabonnement en verleng je sportieve activiteiten van tijdens de zomer, perfect om alle stress kwijt te geraken of maak er een gezonde gewoonte van. En denk eraan, het is bewezen dat zuivelproducten helpen om te recupereren na het sporten.